www.cartophilie.beWelkom opwww.cartophilie.be
       ?
Login/Creëer een profiel 


Manneken-Pis ClubMobile (Klein beeldcherm) Uitsluitend voor leden (gratis inschrijving)HomeSitemapWat is nieuw ?ZoekenPostkaartenFrequent Asked QuestionsSign-on Frans Engels 
 
 
www.cartophilie.be Sponsored by
Delcampe.net
Welkom op www.cartophilie.be

Menu Open bladen

Hoofd menu Artikels en boeken over oude postkaarten Hulp & Info Open blad Welkom-Samenvatting Open blad Selekteren Open blad  Ontbrekende autorisatie Lijsten Open blad

Inlichting vragen of Fout melden sibyd Uitsluitend voor leden (gratis inschrijving)URL aan een kennis verzendenMeld probleeminhoud aan de sitemanager
Nederlandse versieHet verzamelen van oude postkaarten


Het verzamelen van oude postkaarten

Waarom zou men zich moeten interesseren voor oude postkaarten en oude documenten in het algemeen?

Het is verwonderlijk hoeveel feiten er na een kleine honderd jaar in de vergetelheid geraken. De liefhebbers van oude postkaarten herleven met passie het dagelijkse leven van hun overgrootouders en herontdekken of verwonderen en bevragen zich over wat ze ontdekken.

 

Zoals in alle verzamelingen, onderscheiden we twee types van liefhebbers.

 

  • Zij die hun vondsten opstapelen en hun documenten en informatei angstvallig geheim houden. Dit is het soort verzamelaar die nooit iets geeft en altijd vraagt. De passie inspireert hen niet, maar verteerd hen veeleer. Spijtig voor de geschiedenis en de samenhorigheid..
  • Zij die vaak met enige geestdrift hun ontdekkingen en de inlichtingen die zij hebben ingewonnen, delen met anderen.  Het is een echt genoegen dit soort mensen te ontmoeten.
    Wat mij betreft, ik denk dat het universum van de postkaart enorm groot is en dat er plaats is voor iedereen. Men moet "zijn ding" vinden en men moet elkaar helpen, zoniet loopt men verloren. Wij zijn heelwat verschuldigd aan de gepassioneerden die informatie hebben verzameld en verdeeld over dit of dat onderwerp en... er is nog zoveel te ontdekken. De gids Neudin van 1991 inventariseert 10.000 illustratoren, maar er blijven er nog duizenden onbekenden of niet-geïdentificeerden.

    De belangrijkste soorten verzamelingen

  • De liefhebbers van een streek. Over het alemeen interesseren zij zich voor lokale geschiedenis. Zij kruisen vaak het pad van de historicus, de genealoog en de verzamelaars van bidprentjes en/of overlijdensberichten.
  • De liefhebbers van een afgelijnd thema
  • De liefhebbers van een bepaalde uitgever (minder voorkomend).
  • Bijzondere bladzijde gewijd aan de thema's van de illustratoren

De waarde van een (oude) postkaart

. De centen blijven helaas roet in het eten gooien; op deze bladzijde vindt u meer informatie voor het evalueren van een postkaart.

Het behoeden van postkaarten tegen beschadigingen

. Het licht (Vermijd het blootstellen aan direct zonnelicht), de vochtigheid (verschijnen van spotvlekken) en de PVC (PVC of polyvinylchloride bevat een stof die onder invloed van tijd en licht omslaat in een zuur) zijn de grootste vijanden van uw kaartjes. Het veelvuldig verhandelen van de kaarten beschadigd ze en breekt ook de scherpe hoeken. Bepaalde handelaars stellen hun kaartjes tentoon zonder enige vorm van bescherming en na enkele tientallen bezoeken van gehaaste verzamelaars zijn het "vodden" geworden. Vermijd ook om de kaartjes vast tenemen met vette of bezwete handen, maar dat spreekt voor zich. Er zijn in de handel zuurvrije omslagjes beschikbaar die uw kaartjes beter zullen beschermen.

De postkaartenlijsten

Wanneer men op een methodische en systematische wijze een thema wil bestuderen, zal men al snel overgaan tot het opstellen van een kaartenlijst. Idealiter zal men over een fotokopie of een scan beschikken van de kaarten die men reeds heeft, want sommige kaarten die op het eerste zicht identiek zijn, kunnen in details verschillen. Dit is veelal het geval met fantasiekaartjes waar hetzelfde personnage in lichtjes afwijkende en dus verschillende posen wordt gefotografeerd, maar ook met klassieke zichtkaarten. Een kaartenlijst is meestal zo opgevat dat ze de kaartjes van één reeks van één uitgever bevat. De meest gekende zijn de kaartenlijsten van Nels, D.V.D , SUGG, SBP maar er bestaan er nog andere. Het menselijk geheugen is kolossaal, maar kan in gebreke blijven. In zo'n geval is het moeilijk om zich te herinneren welke kaartjes er nog ontbreken en ook om informatie te geven daarover aan anderen.
 

Men moet soms 3 of 4 verzamelaars van één thema bijeenbrengen om tot een min of meer complete kaartenlijst te komen.

Over het algemeen bevat een kaartenlijst een rond aantal kaartjes, meestal een veelvoud van 6 of 10, dus 6, 10, 12, 20, 24 maar experten beweren reeds "van alles" gezien te hebben. Omwille van technische redenen valt het voor dat de cliché of drukplaat breekt, waardoor het nummer verdwijnt.  Bepaalde nummers van een reeks zullen dus nooit het daglicht gezien hebben; immers alleen de titel bleef overeind.  De verstooidheid van de uitgever en de onnauwkeurigheid van de drukker versterken dit mogelijks nog.  Bepaalde reeksen zijn dan ook alles behalve logisch.

Als u tot hier gekomen bent, dan bent u- of kent u misschien een kaartenmaniak (doorverbinding naar een externe webstek) ?

 

Copyright © door www.cartophilie.be Alle Rechten Voorbehouden.

Creation Date and time: 2004-11-24 (3000 maal gelezen)

[ Ga terug ]

www.cartophilie.be Sponsored by
Delcampe.net
Dank aan Francisco B.urzi die mij in eerste instantie deze website inspireert. De code is voor 90% herschreven
Pagina Rendering: 0.41 seconden