?
Login/Creëer een profiel 


Sign-on  Frans Engels 
 
 
www.cartophilie.be Sponsored by

Welkom op www.cartophilie.be

Openbare bladen over prentkaarten


Version françaiseDe pionierkaarten van België en van elders
Pionierkaarten zijn, zoals de de naam het zegt, de eerste kaarten die uitgegeven zijn voor de Gouden Eeuw.


De gids Neudin situeert de pionierkaarten vóór 1900, er zijn dus 30 jaren nodig geweest opdat de postkaart de volwassen leeftijd zou bereiken.
Nota : zie eveneens het artikel uitsluitend gewijd aan Belgische pioniers.

Wat zijn nu de verscheiden types onder de pionierkaarten?

De Voorlopers

Dit zijn de postkaarten die bestaan hebben vóór de creatie van de officiële postkaarten in de verscheidene landen, dus vóór 1869 in Oostenrijk enz..  zie hieronder.

De officiële postkaarten

Na 1869 volgden de meest landen in de voetsporen van Oostenrijk, in 1871 was het de beurt aan België en Nederland, in 1872 Frankrijk enz.. (Zie de gids Neudin van 1979 blz 40)

Entier postal belge 1871
Eerste officiële Belgische postkaart (poststuk)
Uitgegeven op 1 januari 1871 formaat 140x84mm.
Vanaf 1872 werden de laterale teksten afgescheurd of afgeknipt.

De geïllustreerde postkaarten

Dit zijn de kaarten waarvan de achterzijde getekend is door een artiest (ze bevatten dus geen fotografische reproductie)
In België, en ook elders denk ik, zijn de kaarten van vóór 1894 uiterst zeldzaam en eerder bestemd voor filatelisten dan voor postkaartenverzamelaars.

De meest bekende geïllustreerde kaarten zijn deze van het genre "Gruss aus", het zijn mooie lithografische kaarten, over het algemeen monochroom voor de oudste en polychroom voor de andere. We vinden deze kaarten tot aan W.O.I.

De fotografische zichtkaarten (kunnen met illustraties verhoogd zijn)

De eerste fotografische kaart dateert van 1890(zicht van Davos). Daarop volgen deze van Piazza in 1891(Marseille). Door de tijd heen gaat de cliché, klein in het begin (ongeveer 1/4 van de kaartoppervlakte, de "wolkenkaart"), stelselmatig de volledige oppervlakte van de kaart beslaan, met uitzondering van een klein onbedrukt veld onderaan de kaart, waar de verzender een kleine boodschap kan noteren voor de ontvanger.  We moeten wachten tot 1903-1905 (naargelang het land) op de scheidng van tekst en adres op de voorzijde van de kaart opdat dit onbedrukt veld op de achterzijde zou verdwijnen.

 • De kaarten van het type "à la lune" = "Op de maan" zijn een soort speciale kaarten, sterk in de mode vóór 1900. Zij waren in blauw gedrukt met de maan tegen de hemel.

  De pioniers van 1891 tot 1899 voor België

  Vanaf 1894 vinden we vlot de "Tentoonstelling van Antwerpen" (in zichtkaarten een geïllustreerde kaarten). In 1897 vinden we een groot aantal kaarten van het genre "Gruss aus" van de "Tentoonstelling van Brussel" maar ik hen nooit geen zichtkaarten gezien van Brussel 1897. Vanaf 1897 vinden we gemakkelijk postkaarten van de grote steden.

  Belang van de Voorloper-kaarten

  De postkaartenverzamelaar (behalve de postkaartenhistoricus) hecht voornamelijk belang aan de cliché of aan de illustratie van de kaart. Daarom worden de zichtkaarten van vóór 1900 (de "Gruss aus", de "à la lune" en de "wolkenkaart") veelal gemeden. Daardoor kunnen ze voor zeer democratische prijzen verworven worden in vergelijking tot hun gelijken uit de Gouden Eeuw (post 1900). Inderdaad, voor wat de "zichten" aangaat, biedt de pionierkaart niets uitzonderlijks voor de verzamelaar, gezien het meestal gaat om (kleine)zichtjes van monumenten, kerken, en andere belangrijke gebouwen (vervelend want ze staan er meestal nog) van grote steden. Deze kaarten bieden alleen de bekoring van hun gerespecteerde kreukels.

  Datering van de pionier

  Hier is ook de poststempel zeer belangrijk als we de juiste datum zo dicht mogelijk willen benaderen, maar de ervaring en de vergelijking zullen u helpen ze te plaatsen, zelfs al ontbreekt de poststempel of is die niet leesbaar.

  Pionier-zichtkaarten

  U kunt de eerste Belgische kaarten zien in het artikel dat daaraan gewijd is. De zichtkaarten (dwz met foto) daterend van de jaren 1890 zijn praktisch altijd herdrukken gemaakt in 1900. Een zicht van de dichtgevroren Schelde in 1890 is geen pionier, ook al is de foto ontegensprekelijk van deze tijd dan nog is het poststuk dat niet! Logischerwijs zijn het de grote steden of de grote toeristische attracties die het onderwerp van de pionierzichtkaarten uitmaakten. Men vindt
 • De bedevaartplaatsen ( "Lourdes)
 • De toeristische plaatsen (zee en gebergte: (Honolulu, of (Rigi)
 • De internationale en/of universele tentoonstellingen (Amsterdam, Bruxelles,Paris,...)
 • De hoofdsteden en belangrijke plaatsen (Paris, Bruxelles
 • Militaire kampen (hier (bitsch 1894 )
 • De publicitaire kaarten.
 • NOTA : Een geïllustreerde antwoordkaart ligt op de grens want in dit geval is de boodschap "voorgedrukt".
 • Copyright © door www.cartophilie.be Alle Rechten Voorbehouden.

  Creation Date and time: 2005-01-21 (2250 maal gelezen)

  [ Ga terug ]

  www.cartophilie.be Sponsored by
  Thank you to Francisco B.urzi who inspires me initially this website. The code has been 90% rewritten
  Pagina Rendering: 0.21 seconden